Monday, August 6, 2012

Aku terkena Fibroadenoma


Apakah fibroadenoma? Teenagers patot tau psal fibroadenoma nih, sbb ianya akan menyerang kaum wanita dlm lingkungan 20-30an t’masoklah aku. Sob3… 

Pada awal tahun 2011, time mandi, aku dpt rase ade ketulan kat aku punyer B. Masa rase ketulan tuh, aku cuak gak, ape bende nye? Wat suspen je, pastu aku search kat mr google, die ckp, mende nih x bahye, it’s normal kat remaja yg makin meningkat dewasa. So, lega la ckit. Hehe…

Tapi, aku mcam x puas ati lak kan, sbb kadang2 terasa saket kat part ketulan tuh. Bila dh was2 nih, aku pun mulalah cuak bagai, gelabah! Yela, mak sedara aku dh meninggal sbb kene breast cancer, mane aku x cuak kalo2 aku mewarisinya ke kan, minx simpang weyhhh. Pastu, aku pon g la cari klinik swasta yg dokter nye pompuan. Aku x g klinik kat dlm u aku, sbb dokter nye llki, segan lak aku nak cerita kat dia. So, jumpa la klinik swasta yg dokternye pompuan. Aku g klinik nasha kat taman cenderawasih, kuantan. Lps aku cerita2 kat dokter tuh, die pon check aku punyer B. Pastu, dia pon suggestkan aku utk refer ke hospital, dia bg reference letter utk check kat kpj centre, jumpa ngan doctor gant. Tapi, aku x g pon, sbb aku x tau hospital kat celah mana. So, aku pon bg la reference letter tuh kat klinik dlm u aku, utk bw kes nih ke hospital gomen, HTAA. Snang ckit aku nak g, sbb aku tau katne. Hehe…

Kalo dah bwk kes nih ke hospital gomen, faham2 la berapa lama nak tunggu utk appointment nye. Aku kene tunggu smpai 2 bulan lebeyh. November 2011 aku g wat FNAC test, kene amek sampel tisu aku punyer lump samada mende tuh kanser or x. Mase die nak amek sampel tuh, gerun gak, jarum dia, punyer la besar, saket gak la, dlm ati punyer la debar. Alhamdulillah, result dr FNAC test tuh, aku punyer lump bukan nye kanser. Fibroadenoma je. Hehe…lega dgr nye. 

Pastu, disember 2011, aku kene g HTAA agi utk wat ultrasound lak. Aku pelik gak, apsal nak kene wat ultrasound utk aku punyer B nih, sbb dh tau dah, ketulan kat B aku nih bkannye kanser pon. Dokter ckp, nih dh prosedur, so ikot je la. Aku bukannye ape, segan la. Faham2 je la, segan nak bg dokter tgk aku punyer B. huhu…so, hasil dr ultrasound B aku, ketulan tuh sah dan sahih, bukannya kanser, fibroadenoma je. Pastu, dokter suggest kat aku, utk wat operation utk buang ketulan tuh. Aku tanye kat dokter tuh, kalo x buang bleh x? Dokter tuh ckp, bleh je kalo x nak buang, tapi kene dtg ke hospital every year utk pantau ketulan tuh supaya x membesar. Kalo membesar, kene buang. So, tunggu je la next appointment disember 2012 nih. Stakat nih, dah hampir setahun, aku dapati aku punyer lump nih, makin membesar n bertambah lak, ade 4 semuanya. Berdebar lak aku, aku x nak kene bedah, mesti saket kan. So, tunggu je la disember nih nnti…

Nih aku nak bg info ckit pasal fibroadenoma.

Apakah fibroadenoma?
Fibroadenoma ni adalah satu ketumbuhan biasa pada breast young women. Ketulan nih bukannya sejenis penyakit, tapi tumor pd breast yg x b’bahaya hasil drp kelenjar dan gentian tisu breast kita. Fibroadenoma selalu t’jadi pd wanita yg b’usia 30 tahun ke bwh. Fibroadenoma nih bleh b’gerak di mana shja pd breast kita dan hanya dpt dikenalpasti melalui pemeriksaan dokter dan ujian ultrasound.

Gejala
-          Pertumbuhan fibroadenoma umumnya tidak menimbulkan rasa sakit, hanya ukuran dan tempat pertumbuhannya yang menyebabkan saket pada breast kita. Bila disentuh, ianya kenyal.

Diagnosis
-          Fibroadenoma dapat didiagnosis dengan tiga cara, iaitu dengan pemeriksaan fizikal (phisycal examination), dgn mammography atau ultrasound, dgn Fine Needle Aspiration Cytology (FNAC). Pada pemeriksaan fizikal dokter akan memeriksa benjolan yang ada dengan palpasi pada daerah tersebut, dari palpasi itu dapat diketahui adakah ianya bleh b’gerak atau tidak, kenyal atau keras,dll. Mammography digunakan untuk membantu diagnosis, mammography sangat berguna untuk mendiagnosis wanita dengan usia tua sekitar 60 atau 70 tahun, sedangkan pada wanita usia muda tidak digunakan mammography, sebagai gantinya digunakan ultrasound, sbb fibroadenoma pada wanita muda tebal, sehingga tidak terlihat dengan baik bila menggunakan mammography.
-          Pada FNAC kita akan mengambil sel dari fibroadenoma dengan menggunakan penghisap iaitu jarum yang dimasukkan pada suntikan. Dari alat tersebut kita dapat memperoleh sel yang terdapat pada fibroadenoma, lalu hasil pengambilan tersebut dihantar ke laboratorium patologi untuk diperiksa di bawah mikroskop. Dibawah mikroskop tumpor tersebut tampak seperti berikut :
-          a.  Tampak jaringan tumor yang berasal dari mesenkim (jaringan ikat fibrosa) dan berasal dari epitel (epitel kelenjar) yang berbentuk lobus-lobus;
-          b. Lobuli terdiri atas jaringan ikat kolagen dan saluran kelenjar yang berbentuk bular (perikanalikuler) atau bercabang (intrakanalikuler);
-          c.  Saluran tersebut dibatasi sel-sel yang berbentuk kuboid atau kolumnar pendek uniform

Pencegahan
-          Fibroadenoma mamma tidak dapat dicegah. Fibroadenoma mamma dapat ditemukan lebih awal melalui pemeriksaan payudara sendiri.

So, kepada wanita2 semua, selalu m’buat pemeriksaan payudara anda sendiri setiap bulan utk memastikan sbrang perubahan pd payudara anda. Mencegah lebih baek dari mengubati.

8 comments:

  1. maaf nak tanya, refer kat HTAA tu bahagian mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tolong jawab ye .. sy pun tngah procured jgak . Pergi ke klinik pembedahan am , sopd .

      Delete
    2. sy tolong jawab ye .. sy pun tngah procured jgak . Pergi ke klinik pembedahan am , sopd .

      Delete
  2. maaf nak tanya, refer kat HTAA tu bahagian mana?

    ReplyDelete
  3. sakit x mase ambl sampel tu..13.10.16 ni sy pn nk wt bnd yg same...

    ReplyDelete
  4. perlu ke gi checkup balik ye lepas operet buang ketulan tu, skrg ni tmpt opert tu gtl2 rse pedih ngilu kdg tu,adakah normal? opert bln 1(2016)

    ReplyDelete
  5. Sy juga alami benda yg sama..tapi doc pun x tau ketulan tu apa sbb ultrasound , mamogram , biopsy , 6 sample daging pun dah diambil sepanjang tempoh bln 8/16-11/16.So apabila ketulan tu still ada , tempat tu dah keras , berketul makin besar , next week operation tp daycare shj.Trauma jgk sbb masa ambil sample daging bln 11 lps 3x minta tambah ubat bius.Hanya Allah yg tau camne sakit.Tempat ketulan yg dah kelihatan adakala merah adakala cam lebam tu kdgkala cam melepuh kena air panas ,TAPI x de air bisa atau nanah.Benda akan hilang ...muncul...hilang muncul...tapi panasnya tempat yg wujud benda alah tu hanya Allah yg tau rasanya.

    ReplyDelete
  6. Sy juga alami benda yg sama..tapi doc pun x tau ketulan tu apa sbb ultrasound , mamogram , biopsy , 6 sample daging pun dah diambil sepanjang tempoh bln 8/16-11/16.So apabila ketulan tu still ada , tempat tu dah keras , berketul makin besar , next week operation tp daycare shj.Trauma jgk sbb masa ambil sample daging bln 11 lps 3x minta tambah ubat bius.Hanya Allah yg tau camne sakit.Tempat ketulan yg dah kelihatan adakala merah adakala cam lebam tu kdgkala cam melepuh kena air panas ,TAPI x de air bisa atau nanah.Benda akan hilang ...muncul...hilang muncul...tapi panasnya tempat yg wujud benda alah tu hanya Allah yg tau rasanya.





    ReplyDelete